Zoete verleiding of bitter bedrog?

Vertel me wat je eet, en ik vertel je wie je bent. Een bekende uitspraak van de Franse politicus, fijnproever en auteur van het beroemde boek ‘De Fysiologie van de Smaak’ Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826). Hoewel een nogal ongenuanceerd statement, heeft hij wel een punt. Want wat je eet, kan van invloed zijn op je gemoedstoestand. Suiker mag dan zoet smaken, het kan een aardig wrange nasmaak hebben.

Wereldwijd is het effect dat onze voeding op ons heeft een dankbaar onderzoeksonderwerp. Wetenschappers buigen zich al decennialang over het verband tussen ons eetpatroon en hoe we ons voelen. Basismateriaal voor veel van deze onderzoeken is de  Whitehall II Study uit de jaren 80, waarbij gedurende 3 jaar de gezondheidsgegevens en levensstijl van ruim 10.000 mannen en vrouwen van 35 tot 55 jaar werden verzameld. En keer op keer blijkt uit die onderzoeken dat voedsel en gevoel dicht bij elkaar liggen. Een gezond voedingspatroon kan niet alleen een depressie helpen voorkomen, maar kan ook helpen bij de genezing ervan.

Stiekeme suikers

Wat zeker niet helpt om depressieve gevoelens tegen te gaan, is suiker. Sterker: suiker staat juist te boek als grote boosdoener. Want wie veel suiker gebruikt, loopt een groter risico een depressie te ontwikkelen. Suikers laten namelijk je bloedspiegel stijgen waardoor je je tijdelijk erg goed voelt. Maar de onvermijdelijke suikercrash ligt altijd op de loer. En stiekem zitten er aardig wat suikerkorrels in ons eten en drinken verstopt. Soep in blik, chips, worstjes, ketchup, sausjes, toastjes … je verwacht het niet, maar ze zitten bomvol suikers.

Eet goed, voel je beter

Heb je last van depressieve gevoelens, beperk dan deze rollercoaster van suikers en haal ze uit je dieet. Toegegeven: in de eerste dagen is dat een hele opgave, maar na een paar dagen vermindert je behoefte naar suiker sterk. Natuurlijk is voeding niet de enige factor als het gaat om een ingewikkeld fenomeen als depressie. Ook zaken als fysieke inspanning, nachtrust en de omgang met stress hebben effect. Die moet je dus ook aanpakken. Maar door de jaren heen is vaak bewijs geleverd dat een verandering van levensstijl vooral positieve bijwerkingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, een lager risico op hart- en vaatziektes. Dit terwijl medicatie ook aardig wat negatieve bijwerkingen kent. Geen wonder dus dat steeds meer centra voor psychiatrische aandoeningen levensstijlveranderingen vaak toepassen bij de behandeling.

9 Suikervrije voedingstips

Wil je jouw gemoedstoestand met het juiste voedsel in het gareel houden, dan kunnen deze tips je helpen:

  • Eet meer voedsel dat rijk is aan foliumzuur en vitamine B12. Foliumzuur en vitamine B12 helpen bij de aanmaak van serotonine, noradrenaline en dopamine in het centrale zenuwstelsel. Serotonine beïnvloedt je stemming en zelfvertrouwen, te weinig noradrenaline kan tot depressie leiden en dopamine speelt ten slotte een grote rol in het ervaren van emoties als genot en blijdschap.

 

  • Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Veganisten doen er daarom goed aan een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

 

  • Foliumzuur zit van nature in (met name) groene groentes als spinazie, spruiten, broccoli en boerenkool, in volkorenproducten en brood en, in mindere mate, in vlees en zuivel.

 

  • Ook magnesium is nodig voor de aanmaak van serotonine. Helaas krijgen veel mensen te weinig van dit mineraal binnen. En heb je last van stress, dan raakt je voorraad magnesium al snel uitgeput. Goede bronnen voor magnesium zijn: spinazie, andijvie, boerenkool, raapstelen, broccoli, (kikker)erwten, noten, volkoren graanproducten, bananen, havermout, zaden, sojabonen en vette vis als haring, zalm, makreel en sardines.

 

  • Ga geraffineerde voeding zo veel mogelijk uit de weg. Tijdens de bewerking van deze ‘gemaksvoeding’ worden de ‘goede’ stoffen er namelijk rucksichtslos uitgehaald. Denk hierbij aan niet-volkoren granen, wit brood, witte rijst en witte pasta. Vervang deze geraffineerde producten met volkoren (spelt)brood, zilvervliesrijst, havermout, quinoa, gierst en boekweit.

 

  • Drink niet te veel koffie. Beperk je koffiemomentjes tot de ochtend. Koffie zorgt er namelijk voor dat het antistresshormoon cortisol in je bloed stijgt. En daardoor daalt juist het melatoninegehalte in je bloed. Aangezien melatonine je waak- en slaapritme in balans houdt, ga je hierdoor dus slechter slapen.

 

  • Ga bewegen. Ook al heb je helemaal geen zin, maak zin! Een stukje wandelen is voor een niet-sporter ook al een prima activiteit om het hoofd leeg en licht te maken. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je hersenen stofjes aanmaakt die een antidepressieve werking hebben.

 

  • Heb je veel last van stress? Pak dan de bron aan. Waar komt die stress vandaan? Hoe komt het dat bepaalde activiteiten je helemaal uitputten? Pas als je de oorzaak hebt gevonden, kan je aan de oplossing werken.

 

  • Vind je het moeilijk om bovenstaande in je eigen leven in te passen? Ik help je graag om deze theorie om te zetten in dagelijkse praktijk!