Waarom Yayot
en voor wie

Yayot zal je door de nieuwste inzichten van voedingswetenschap begeleiden en zodoende een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van je mentale welzijn.  

HOE HET VOEDSEL DAT JE EET VAN INVLOED IS OP HOE JE JE
VOELT

Waarom we nu naar voeding kijken

HOE HET VOEDSEL DAT JE EET VAN INVLOED IS OP HOE JE JE VOELT

Waarom we nu naar voeding kijken

WAAROM HET VOEDSEL DAT JE EET VAN INVLOED IS OP HOE JE JE
VOELT

Waarom we nu naar voeding kijken

Waarom

Het is wereldwijd slecht gesteld met de mentale gezondheid.

Experts over de hele wereld zijn het er allemaal over eens:
De toestand van de mentale gezondheid is verder verslechterd. De cijfers zijn onthutsend. Tegenwoordig leven wereldwijd bijna 1 miljard mensen met mentale gezondheidsproblemen.

In sommige opzichten zijn deze statistieken niet verrassend.

Vandaag de dag zijn we als samenleving overwerkt, overbelast en overprikkeld door de eisen van het dagelijkse leven. We eten te veel of ongezond, slapen te weinig, zitten veel en negeren wat ons lichaam echt nodig heeft om goed te functioneren.

De moderne westerse levensstijl heeft grote schade aangericht aan onze lichamelijke gezondheid, wat heeft geleid tot niet alleen medische aandoeningen, maar ook, naar nu bewezen is, tot een grote toename van mentale gezondheidsproblemen.

De twee traditionele benaderingen voor de behandeling van mentale gezondheidsproblemen zijn psychotherapie of counseling, al dan niet in combinatie met medicatie, zoals antidepressiva, antipsychotica, slaappillen en stemmingsstabilisatoren.

Wat interessant is, is dat het medische veld jarenlang het verband tussen stemming en voedsel niet volledig heeft erkend.

Pas sinds kort wordt er een wetenschappelijk verband gelegd tussen voeding en psychische problemen.

Historisch gezien heeft voedingsonderzoek zich grotendeels gericht op hoe het voedsel dat we eten onze lichamelijke gezondheid beïnvloedt, in plaats van onze mentale gezondheid. Lange tijd werd de invloed van voedsel op geluk en geestelijk welzijn, zoals een team van onderzoekers het onlangs uitdrukte, ‘vrijwel genegeerd’. Door de jaren heen heeft een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken duidelijke aanwijzingen opgeleverd over de manieren waarop voedsel onze stemming kan beïnvloeden.

“Hoewel de hersenen slechts 2 procent van ons lichaamsgewicht uitmaken, hebben ze tot maar liefst 40 procent van de voedingsstoffen nodig die we via onze voeding binnenkrijgen.”

Wie

Iedereen die zich mentaal niet goed voelt of mentale problemen wenst te voorkomen.

Een persoonlijke begeleiding op het gebied van de verbetering of ondersteuning van mentale gezondheid door voeding kan zeer goed helpen. 

Ook als je (nog) niet lijdt aan, of wordt behandeld voor een psychische aandoening, kan het verbeteren van je voeding je bijvoorbeeld beter helpen om te gaan met stress — iets waar we tegenwoordig allemaal mee te maken hebben —, of kan het je energieniveau verhogen.

Wanneer we geconfronteerd worden met een acute stressor, wordt onze vecht-/vluchtreactie geactiveerd om ons te helpen overleven. Het overwinnen van de stressfactor wordt de topprioriteit en alle voedingsbronnen worden gericht op die functies die onze overleving garanderen.

Wanneer onze vecht-/vluchtreactie echter gedurende lange tijd geactiveerd blijft of voortdurend wordt geactiveerd, zoals bij chronische stressomstandigheden, kan ons lichaam uitgeput raken in een poging deze stressvolle toestand te overwinnen.

Denk eens aan de levensstijl die velen van ons hebben: onze dagen kunnen vaak gevuld zijn met stress vanaf het moment dat we wakker worden tot we gaan slapen – van werkdruk, financiële druk, files tot zelfs existentiële bedreigingen of pandemieën. Koppel dat aan een slecht eetpatroon en je kunt zien dat we mentaal misschien niet zo veerkrachtig zijn om het constante spervuur ​​​​van uitdagingen aan te gaan.

Het verbeteren van je voedingspatroon voor een betere mentale gezondheid biedt ook andere positieve resultaten, waaronder (indien gewenst) gewichtsverlies, verbetering van je immuunsysteem, bloedsuikerspiegel, cholesterol, bloeddruk en slapeloosheid.

Yayot helpt je om vandaag de verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheidsreis en zal je daar stap voor stap en op een zeer persoonlijke en individuele manier bij begeleiden.

“You are the medicine”

Heb je vragen?

Ik ben bereikbaar via email: tanya@yayot.com en via telefoon:
+31 6 53781780 (NL)
of +41 79 510 1780 (CH)

Ook kun je vragen stellen en contact met me opnemen via onderstaand formulier.
Je krijgt binnen 24 uur antwoord.
Uiteraard is anonimiteit gewaarborgd.