Waarom stress maakt dat je wil eten!

Je wordt volledig in beslag genomen door werk en huishoudelijke taken waardoor je maar geen rust krijgt? Herkenbaar?

Dergelijke stressvolle situaties vragen iets om jouw zenuwen te kalmeren en de last van je schouders te halen.

In deze situaties kiezen velen van ons voor iets dat hen kan helpen hun zenuwen te kalmeren en dat is eten.

Als jij ook iemand bent die eten kiest als een oplossingsmethode om stress te bestrijden, dan ben je helaas het slachtoffer van “Kummerspeck” (verdriet spek) zoals de Duitsers dat zo mooi benoemen, ook wel bekend als “Emotioneel eten”.

Volgens de WHO is de wereldwijde obesitas sinds 1975 bijna verdrievoudigd en is het een epidemie geworden die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Een van de boosdoeners die betrokken zijn is bij overgewicht en obesitas is stress-eten. Een studie uitgevoerd in 2018 concludeerde dat vrouwen eerder geneigd zijn om slachtoffer te worden van stress-eten in vergelijking met mannen.

 

Mechanisme achter stress-eten:

Stress-eten is een gevolg van zowel korte als langdurige stress die jouw honger respectievelijk kan remmen of verhogen.

 

Stress op korte termijn:

In het geval van kortdurende stress, zenden jouw zenuwstelsel berichten naar je bijnier die wijzen op een vecht-en vluchtreactie. Deze reactie stimuleert de afgifte van adrenaline die jouw honger voor een korte tijd remt.

Stress op lange termijn:

Soms blijft deze stress echter bestaan ​​en begint het een negatieve invloed te hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid, wat leidt tot een tegenovergestelde reactie op kortdurende stress. In plaats van adrenaline beginnen jouw bijnieren cortisol af te geven.

Ja, cortisol! De belangrijkste boosdoener die ook achter veel gezondheidsproblemen zit, waaronder gewichtstoename. Hoge cortisolspiegels verhogen de stressniveaus en veroorzaken een hongerreactie die een onverklaarbaar hunkeren naar voedsel en non-stop eetgewoonten veroorzaakt.

Als je jouw stress niet op tijd stopt, kan dit leiden tot ernstige eetstress en uiteindelijk tot obesitas. Dat kan verder leiden tot andere complicaties zoals diabetes type II, hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen.

 

Troost in eten:

Sommige mensen beschouwen eten als een manier om met hun stress om te gaan. In tijden van moeilijkheden of verdriet hebben ze bijvoorbeeld de neiging stil te staan ​​bij de dingen die hen troost en een gevoel van veiligheid geven. En voor sommige mensen is deze troost te vinden in ETEN.

Sommige specifieke voedingsmiddelen met veel vet, suiker of meestal zout geven veel meer verlichting aan gestreste mensen dan welk ander voedsel dan ook.

 

 Hoe kun je omgaan met stress-eten of emotioneel eten?

Welke emoties je ook drijven om te veel te eten, het eindresultaat is vaak hetzelfde. Het effect is tijdelijk, de emoties keren terug en je krijgt daarna ook nog een schuldgevoel over het slechte eten wat je net hebt genuttigd. Dit leidt dan weer tot een ongezonde cyclus.

 

Hoe kom je weer op het goede spoor?

Probeer deze tips om emotioneel eten te stoppen:

 

  1. Houd een eetdagboek bij. Schrijf op wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet, hoe je je voelt als je eet en hoe hongerig je bent. Na verloop van tijd kun je patronen zien die het verband tussen stemming en eten onthullen.
  2. Probeer eens een stressmanagementtechniek die bij je past, zoals yoga of meditatie of een andere ontspanningstechniek.
  3. Vraag ondersteuning van je familie, vrienden of een coach.
  4. Zoek afleiding. Maak een wandeling, ga fietsen, kijk een film, luister naar muziek, lees, of bel een vriend.
  5. Haal vooral verleiding weg. Bewaar geen moeilijk te weerstaan ​​comfortvoedsel in huis. En als je je boos of somber voelt, stel je reis naar de supermarkt dan uit totdat je je emoties onder controle hebt.
  6. Ontneem jezelf niet teveel als je probeert af te vallen. Dit kan zin in eten vergroten, vooral als reactie op emoties. Eet daarom voldoende hoeveelheden gezonder eten en geniet af en toe van iets lekkers en zorg voor voldoende variatie.
  7. Vergeef jezelf als het even niet lukt. Ben niet te streng voor jezelf en begin de volgende dag gewoon weer met een frisse start. Probeer te leren van de ervaring en maak een plan om dit in de toekomst te voorkomen.
  8. Vind gezonde alternatieven voor jouw ongezonde snacks: probeer vers fruit en groenten te eten met zelfgemaakte dipsauzen met bijvoorbeeld Griekse yoghurt 0%, knoflook of verse kruiden om over te schakelen van ongezonde dipsauzen.
  9. Kook vaker uitgebreid gezond. Koken op zich kan voor sommige mensen therapeutisch werken en een deel van hun stress wegnemen.

 

Neem voor meer informatie over jouw stress-eten contact op met een voedingsdeskundige om op maat gemaakte oplossingen voor jouw problemen te vinden.