Voeding en geestelijke gezondheid: is er een verband?

Dieet beïnvloedt tal van aspecten van de gezondheid, waaronder gewicht, (sport)prestaties en het risico op ziekten.

Volgens sommige onderzoeken kan het ook de geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Psychische aandoeningen zouden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen 2030 een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld kunnen zijn.

Daarom is het niet verwonderlijk dat onderzoekers blijven zoeken naar nieuwe manieren om de impact van psychische aandoeningen te verminderen.

Voedingspsychiatrie is een opkomend onderzoeksgebied dat specifiek kijkt naar de rol van voeding bij de ontwikkeling en behandeling van psychische problemen.

 

Uit 21 onderzoeken uit 10 landen bleek bijvoorbeeld dat een gezond voedingspatroon — gekenmerkt door een hoge inname van fruit, groenten, volle granen, olijfolie, vis, magere zuivelproducten en antioxidanten, evenals een lage inname van dierlijk voedsel — in verband werd gebracht met een verminderd risico op depressie.

Omgekeerd werd een westers dieet — met een hoge inname van rood en verwerkt vlees, geraffineerde granen, snoep, vetrijke zuivelproducten, evenals een lage inname van fruit en groenten — in verband gebracht met een aanzienlijk verhoogd risico op depressie.

 

De studie van voeding en hoe het de geestelijke gezondheid beïnvloedt, is nog volop aan de gang.

 

En hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren huidige studies dat we enige invloed kunnen hebben op onze mentale gezondheid door onze voedselkeuzes.

Toch moeten we in gedachten houden dat voeding slechts een onderdeel is van het veel complexere onderwerp dat geestelijke gezondheid is.

Als gevolg hiervan is het belangrijk voor iedereen die depressie- of angstsymptomen ervaart, of algemene zorgen heeft over hun geestelijk welzijn, om ook samen te werken met een (online) voedingsdeskundige, om ook voeding mee te nemen als onderdeel van je persoonlijk behandelplan.