Stop met diëten, start met kleine goede gewoontes!

De afgelopen decennia zijn we overspoeld met diëten. Elk nieuw dieet weer met een ander, maar altijd fantastisch verhaal. En stuk voor stuk klinken die verhalen best goed. Totdat je ze naast de feiten legt; dan wordt de tegenstelling pijnlijk duidelijk.

In 1981 kampte 1 op de 3 volwassen Nederlanders met matig tot ernstig overgewicht. In 2017 is dat verhoogd tot bijna de helft. Het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht (obesitas) verdubbelde in deze periode zelfs van 6,2% tot 13,9%. Een opmerkelijke stijging.

En juist in die tijd passeerden heel wat diëten de revue. Atkins, Dr Frank, Prodimed, South Beach, Montignac, Sonja Bakker, Paleo, Bloedgroep, Cambridge Weight Plan, Dukan, Herbalife, Modifast, Protiene, Slim Fast, Weight Watchers dieet … en nu is daar het interval vasten of het koolhydraatarm dieet aan toegevoegd. Diëten die er vroeger niet waren. Net als dat er toen minder tot geen sportscholen, personal trainers, gewichtsconsulenten, dieetboeken, voedselkeuzelogo’s en gezondheidsapp’swaren.

Door dat enorme afvalaanbod zou je juist verwachten dat overgewicht in de laatste 30 jaar enorm is afgenomen. Integendeel. We doen duidelijk iets fout. We vergeten volgens mij het belangrijkste. Want hoe ga je in hemelsnaam om met al die voedingsinformatie, dieetboeken, sportactiviteiten en het aanbod in horeca en supermarkt? Hoe blijf je bij jezelf, zonder je gek te laten maken door deze dieetmarketing?

Korte termijn afvalplan

Een dieet volgen is effectief op korte termijn. Nadien op gewicht blijven is een stuk ingewikkelder. De gemiddelde afvaller heeft al 4 keer een dieet gevolgd. Vergelijk je het huidige gewicht met het gewicht vóór het eerste dieet, is slechts 1 op de 3 blijvend afgevallen (gemiddeld 12 kg). De andere 2? De ene is weer even zwaar als voorheen en de 3eis juist aangekomen: gemiddeld maar liefst 13 kg.

Lange termijn, gezonde gewoontes

Diëten staat synoniem voor restrictie en wilskracht. Jezelf langdurig pijnigen met extreme beperkingen en strenge richtlijnen heeft dus voor veel mensen geen zin. Sterker: het kan zelfs averechts werken. Natuurlijk kun je jezelf trainen om wilskrachtiger te worden, maar als primaire strategie heeft dit strenge regiem dus weinig zin. Wat dan wel zinnig is? Gezonde gewoontes langzaam maar zeker doorvoeren. En dat heeft helemaal niets met een dieet te maken.

Brits psycholoog -en man achter de populaire website PsyBlog- Jeremy Dean tekende zijn bevindingen over de wetenschap achter gewoontes op in zijn boek ‘Making Habits, Breaking Habits’. Ook Pulitzer-prijswinnend journalist en auteur Charles Duhigg onderzocht gewoontes in zijn ‘The power of Habit’. Conclusie van deze onderzoeken: het duurt gemiddeld 66 dagen om een gewoonte te doorbreken en om te buigen naar een nieuwe gewoonte. Het is een gemiddelde, maar laat wel zien dat je gewoontes niet van de een op de andere dag kunt veranderen. Het kost tijd en geduld. En tijd en geduld, daar hebben veel mensen te weinig van. In deze tijd willen we alles snel. Waardoor al deze diëten, dieetproducten en boeken als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Zonder dat er dus bij de meeste mensen ooit een blijvend resultaat mee wordt bereikt.

Welke gewoonte past écht bij jou?

Begrijp me niet verkeerd: het proces dat je doorloopt om een gewoonte te veranderen is lastig. Zeker als je oude gewoontes wil ombuigen in nieuwe, die niet echt bij jou passen. De sleutel van een effectieve en blijvende gezonde verandering ligt dan ook in het vinden van gewoontes die wél bij je passen. Ik, uw voedingscoach in Eindhoven, wil je daar graag in bijstaan!