Sport en voeding: wat is belangrijk?

Goede voeding is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor een sporter. Gezonde voeding voorziet het lichaam namelijk van alle voedingstoffen en energie die het nodig heeft om prestaties te kunnen leveren. Wat veel mensen niet weten, is hoe ze voeding met sport kunnen combineren om een optimaal resultaat te kunnen behalen.

Om optimaal te presteren tijdens je sport is het belangrijk om eerst te kijken welke sport je uitoefent. Voeding voor bijvoorbeeld een krachtsporter is niet hetzelfde als voor een duursporter.

Toch is de basisvoeding hetzelfde. Het verschil zit hem in de hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen en het moment van inname.

Ben je een duursporter: koolhydraatrijke voeding

Bij deze sport is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten eet en dat ruim van tevoren doet. Hierdoor houd je het langer vol en blijft je energielevel op pijl. Goede bronnen van koolhydraten zijn volkoren producten, groentes en fruit. Duurt de sport langer dan 1,5 uur dan is het innemen van koolhydraten tijdens het sporten (vaak middels sportdranken, -repen of -gels) essentieel om de sport lang vol te houden.

Ben je een krachtsporter: eiwitrijke voeding

Bij deze sport is de focus gericht op het behoud of het vergroten van de spiermassa. Eiwitten kunnen niet worden opgeslagen in het lichaam. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten uit voeding te gebruiken.

Belangrijk is het moment van inname. De focus ligt vooral “na” de training of wedstrijd: binnen dertig minuten tot twee uur na de inspanning 20 gram eiwitten. De opname van eiwitten verloopt sneller in combinatie met de inname van koolhydraten. Topsporters wordt 40 gram eiwitten geadviseerd voor nachtelijk herstel en spieropbouw.

Bij teamsporten bestaan de trainingen vaak uit kracht, duur, en techniek en bepalen de trainingstypen waar de focus van voedingsstoffen nodig is.

Deskundig advies

Wil een sporter optimaal presteren, dan is het dus belangrijk om aandacht te schenken aan de voeding vóór, tijdens en na de training of wedstrijd. Hoeveel je aan koolhydraten, eiwitten, vet en vocht precies nodig hebt is ook afhankelijk van je gewicht, lengte, leeftijd en niet alleen het type sport.

Het is ook niet eenvoudig om één antwoord te geven op de vraag wat een sporter nou echt nodig heeft. Voor een deskundig advies zijn er sportvoedings-diëtisten en/of sportvoedings-deskundigen. Dit geldt zowel voor top- als voor amateursporters. De juiste voeding kan immers het verschil maken tussen winst en verlies.

 

Ik kan je daarbij helpen om een juist advies te geven voor welke sport dan ook.