Smaken verschillen … sportsmaken ook …

Ieder jaar weer hetzelfde ritueel. Je maakt goede voornemens, sluit een prijzig sportschoolabonnement af. Je gaat er serieus tegenaan! Net als al die andere mensen die minimaal twee keer per week in de sportschool zijn te vinden. Dat wil jij ook. Dat kan jij ook. Toch?

Een paar weken later beginnen de goede voornemens stukje bij beetje af te brokkelen. Je betaalt nog wel trouw je contributie, maar de sportschool bezoek je steeds minder. Je boekt niet bepaald resultaat en het plezier is er aardig af … als dat plezier er al ooit was. Je kan het dus blijkbaar toch niet. Het enige wat je hebt bereikt is een legere portemonnee en het gevoel een loser te zijn.

Herkenbaar? Je bent niet de enige. En dat is ook helemaal niet vreemd, natuurlijk. Op elk gebied heb je nu eenmaal je eigen voorkeuren. Je lievelingseten, je favoriete films, vakantiebestemming, je eigen muziek- en kledingsmaak. Logisch dus dat de ene sport je beter past dan de ander. Want niet iedereen voelt zich prettig in een drukke sportzaal. Niet iedereen klikt met dezelfde instructeur of aanpak. En waar de een graag drie keer per week op gezette tijden op opzwepende muziek sport, sport de ander weer het liefst in alle stilte, waar en wanneer het uitkomt.

Van moeten naar willen

Zou het niet fijn zijn om, in plaats van keer op keer in diezelfde valkuil te trappen, de valkuil te herkennen? Om een sport of activiteit te vinden die net zo goed bij je past als je lievelingstrui of je favoriete gerecht? Zodat sporten geen kwestie van moeten, maar van willen wordt? Zodat niet alleen je plezier, maar ook het resultaat enorm wordt vergroot? Maar hoe ontdek je welke manier bij jou past?

Eerste stap is je behoeftes in kaart brengen. Vaak heb je daar wel een vaag idee van, maar heb je ze niet echt duidelijk op je netvlies. En juist zo’n overweldigend aanbod van sportmogelijkheden en abonnementsvormen maakt het helemaal moeilijk door de bomen het bos te zien. Door je behoeftes voor jezelf concreet te maken, krijg je net wat meer inzicht in je eigen ik. Dat helpt je weer om makkelijker een gefundeerde keuze te maken. En het mooie: dat inzicht geeft je je hele leven kracht voor én plezier in meer beweging.

Wat zijn jouw sportieve steekwoorden?

Een simpele oefening kan je al op de goede weg helpen. Welke woorden komen er in je op als je denkt aan sporten met plezier? Schrijf ze op! Juist simpele woordjes zoals ‘maatje’ of ‘muziek’ zeggen veel over je zoektocht. Maar ook woorden als teamsport, spelsport, binnen, buiten, routine of juist flexibiliteit zijn veelzeggend. Vaak geeft alleen al het maken van zo’n lijstje met steekwoorden meer inzicht. Wie weet blijkt het zelfs wel de eyeopener die je laat zien waarom je sportpogingen tot nu toe steeds in teleurstelling eindigden. Zodat je die knop eens en voor altijd kunt omdraaien.

Het kan zomaar iets heel kleins zijn wat jou iets heel groots geeft! Kom je er zelf niet helemaal uit? Helemaal niet erg, samen met jou ga ik graag op zoek naar dat wat jij nodig hebt. Als BGN gewichtsconsulente en voedingscoach heb ik al meerdere mensen geholpen! Bekijk mijn werkwijze online en neem vrijblijvend contact met mij op.