Ouderlijk toezicht op overgewicht

In 2018 kampte in Nederland bijna 12% van de kinderen tussen de 4 en de 18 met overgewicht. Matig overgewicht komt wat vaker voor bij 12 tot 17-jarigen, terwijl ernstig overgewicht weer iets meer voorkomt bij kinderen van 4 tot 11 jaar.

Bij volwassenen en kinderen dreigt overgewicht wanneer de verhouding tussen eten en bewegen niet in balans is. Natuurlijk wil je als ouder dat je kind zich gezond ontwikkelt en weet je ook dat gezond eten en voldoende beweging daarvoor nodig zijn. Maar dat daadwerkelijk voor elkaar krijgen in je moderne gezin lijkt toch vaak een stuk lastiger. Waar we vroeger elke -zelfbereide- maaltijd samen aan tafel aten en onze dorst lesten met water, thee, melk en een incidenteel glaasje prik, is een gezamenlijke, verse maaltijd op een vaste tijd tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Om nog maar te zwijgen over de veelal mierzoete drankjes die we onze kinderen inschenken.

Kinderen eten en drinken nu dus niet per se méér, maar ze doen dat wel vetter en zoeter. En dat betekent ook een hogere calorie-inname. Daar komt dan nog bovenop dat kinderen minder bewegen. Telefoon, tablet, laptop of televisie: ze hebben een veel grotere aantrekkingskracht dan speeltuin of sportveld. En dan krijg je dus die verstoorde balans en gewichtstoename.

Een Zweedse onderzoeksgroep ontdekte recent dat de kindertijd de belangrijkste periode is voor het vastleggen van het aantal vetcellen. Uit hun onderzoek* blijkt dit aantal toe te nemen in de kinderjaren en puberteit. Maar vanaf ongeveer je twintigste levensjaar stagneert die toename. Alsof het is voorgeprogrammeerd blijft je aantal vetcellen vanaf dan constant. Heb je in je kinder- of puberjaren veel vetcellen opgeslagen, dan blijven die je de rest van je leven achtervolgen. Voor een kind dat te zwaar is, wordt een toekomst als slanke volwassene zo een moeilijke opgave.

Als ouder rust er dus de belangrijke taak op je schouders je kinderen succesvol door die vormende jaren te begeleiden. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn daarbij dus de sleutel. Maar ga er maar eens aan staan om je kleuter of puber dat duidelijk te maken. Deze tips dragen hopelijk een steentje bij.

Hou het gezellig aan tafel!

 • Bepaal vaste tijden voor de maaltijden en tussendoortjes;
 • Eet en drink aan tafel, samen met iedereen die thuis is. Zorg voor een ontspannen, fijne sfeer door gezellig te kletsen en je te focussen op die dingen die goed gaan. En vergeet niet om iedereen even veel aandacht te geven;
 • Zorg ervoor dat je kind al niet voor het avondeten is afgepeigerd;
 • Creëer een rustige eetomgeving, door bijvoorbeeld speelgoed van tafel te verbannen;
 • Laat je kinderen niet te lang aan tafel zitten, maar hou wel de regie in handen;
 • Bied regelmatig nieuwe smaken aan, maar dwing niks op en bewaar je geduld;
 • Jij bent de ouder. Jij bepaalt dus WAT en WANNEER je kind eet, maar laat hem of haar de hoeveelheid bepalen.

Hou het gezellig voor de buis!

 • Maak vaste regels over de tijdstippen en tijdsduur dat je kind met tablet, telefoon, televisie of computer bezig mag;
 • Beeldschermtijd voorbij? Leg tablet, telefoon, computer of televisieafstandsbediening buiten het bereik van je kind;
 • Geef het goede voorbeeld en dam ook je eigen beeldschermgebruik in;
 • Sluit geen televisie aan op de kinderslaapkamer;
 • Houd een goede balans tussen actieve en passieve activiteiten.

 

 

*Ekelund U, Ong K, Linne Y, Neovius M, Brage S, Dunger DB et al. Upward weight percentile crossing in infancy and early childhood independently predicts fat mass in young adults: the Stockholm Weight Development Study