Ook daarom kan je gewicht toenemen!

Sommige mensen worden zwaarder zonder te weten waarom. Waar kan dat aan liggen?

8 andere redenen voor gewichtstoename op een rij:

 

 1. Onvoldoende slaap

Slaapgebrek zorgt voor biochemische veranderingen in je lichaam. Die veranderingen kunnen je hongerig maken en je na de maaltijd een minder ‘vol’ gevoel geven.

 

 1. Stress

Cortisol is het ‘stresshormoon’. Ben je erg gespannen, dan neemt het toe …  en verhoogt het je eetlust. In combinatie met onze menselijke zucht naar comfortvoedsel in stressvolle tijden en voilà: het perfecte recept voor gewichtstoename.

 

 1. Antidepressiva

Gewichtstoename is een mogelijke bijwerking van antidepressiva. Daarnaast kun je ook zwaarder worden als de medicatie eenmaal is aangeslagen. Je zit lekkerder in je vel en dat positieve gevoel zorgt ook voor een betere eetlust.

 

 1. Ontstekingsremmende corticosteroïden-medicatie

Steroïde medicijnen zoals prednison zijn een bekende oorzaak van gewichtstoename. Ze zorgen namelijk dat je vocht vasthoudt én meer eetlust hebt.  De hoeveelheid gewichtstoename hangt zowel af van de dosis van het medicijn als van de tijdsduur van inname. Steroïden kunnen ook een tijdelijke verandering in de verdeling van lichaamsvet veroorzaken. Hierdoor krijg je meer vet in je gezicht, nek of buik.

 

 1. Andere geneesmiddelen

Ook andere voorgeschreven medicijnen kunnen gewichtstoename veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan antipsychotica, geneesmiddelen om epileptische aanvallen te verminderen, antihistaminica tegen allergische reacties, diabetesmedicatie, bètablokkers en middelen om hypertensie (hoge bloeddruk) te beheersen. Merk je dat je echt last ondervindt van deze middelen? Bespreek dan met je arts mogelijke alternatieven met minder bijwerkingen.

 

 1. Te langzaam werkende schildklier

Een traag werkende schildklier zorgt ervoor dat je het snel koud hebt en snel moe wordt, maar ook kun je erdoor in gewicht aankomen. Een te laag niveau van schildklierhormoon (hypothyreoïdie) zorgt ervoor dat jouw metabolisme vertraagt waardoor de kans dat je aankomt wordt verhoogd. Met de juiste medicijnen kan hypothyreoïdie worden behandeld.

 

 1. Menopauze

Tijdens de overgang komen de meeste vrouwen wat aan in gewicht. Dit heeft een aantal redenen. Zo vertraagt veroudering de stofwisseling. Blijf je dan dezelfde voedingsgewoontes houden, kun dat leiden tot een hoger lichaamsgewicht. Maar ook veranderingen in levensstijl kunnen een rol spelen. Kinderen zijn vaak de deur uit, waardoor activiteiten minder worden. Stilletjes aan beweeg je dus ook minder, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Ook kan de menopauze invloed hebben op de plekken waar vetophopingen in het lichaam ontstaan. Vet hoopt zich in deze periode vaak op rondom de taille.

 

 1. Stoppen met roken

Stoppen met roken is natuurlijk erg gezond, maar kan ook voor wat extra pondjes zorgen. Dit komt door de nicotinestop waardoor je:

 • je hongeriger voelt;
 • metabolisme kan afnemen;
 • overmatig kan gaan eten doordat je meer geniet van eten en je eten zelfs beter smaakt dan wanneer je nog rookte;
 • meer trek hebt in vetrijke of zoete snacks of alcohol.

 

Ben je aangekomen en herken je een of meerdere van de bovenstaande oorzaken? Je hoeft je hier niet bij neer te leggen! Bespreek jouw specifieke geval met je arts en kijk samen naar alternatieven. En vergeet vooral niet je voedingspatroon onder de loep te nemen!

 

Als voedingscoach uit Eindhoven kan ik samen met jou kijken of wat kleine aanpassingen jouw gewicht weer in balans brengt … zonder dat je honger hoeft te lijden!  

 

Neem vrijblijvend contact op via de mail of telefonisch, dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.