Jouw extra kilo’s door bewerkt voedsel?

Kunnen bewerkte voedingsmiddelen de oorzaak zijn van jouw extra kilo’s?

Ja, dat kan zeer zeker!

Hoe kunnen die bewerkte voedingsmiddelen dan de veroorzaker zijn?

Een studie uitgevoerd door het National Institute of Health laat weten dat een van de redenen voor gewichtstoename is dat bewerkte voedingsmiddelen zijn gemaakt om ons te veel te laten eten. Bewerkt voedsel zit boordevol chemicaliën, additieven en conserveermiddelen. De voedingsindustrie werkt er hard aan om consumenten de perfecte combinatie van vetten, zouten, suikers en smaken te bieden om de eetlust te stimuleren en de consumptie te verhogen. Met als resultaat meer verkopen van die bewerkte producten, maar ook extra kilo’s voor de consument.

Onderzoek naar bewerkt voedsel

Het experiment werd gedaan om te zien of de gezondheidsnadelen van sterk bewerkt voedsel inderdaad alleen het gevolg zijn van het verschil in samenstelling en calorieën of juist doordat het om bewerkt voedsel gaat. De helft van de testpersonen kreeg eerst 2 weken lang sterk bewerkt voedsel en daarna 2 weken lang een dieet met onbewerkt voedsel. De andere helft kreeg de omgekeerde volgorde. De studie werd gedaan in het ziekenhuis en de verschillende diëten waren zo op elkaar afgestemd dat het voedsel dezelfde hoeveelheden calorieën en voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten, suiker, zout en vezels) bevatten.

De uitslag van het experiment: mensen aten tijdens deze studie in de weken met sterk bewerkt voedsel gemiddeld 500 kcal per dag meer.

Misschien heel simpel gezegd: het is veel makkelijker om te stoppen met het eten van broccoli dan met friet. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen te veel eten en de voorkeur geven aan bewerkte voedingsmiddelen.

Al het bewerkte voedsel is gemaakt van fructose, glucosestroop en glucose. Deze stoffen geven het lichaam plotseling een grote hoeveelheid energie en veroorzaken een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel. Met aan de andere kant een voedingswaarde van bijna nul. Suiker en deze op suiker gebaseerde stoffen veroorzaken schade aan de stofwisseling, vertragen de stofwisseling en zorgen voor een snelle gewichtstoename.

Bovendien is bewerkt voedsel vaak verslavend. Deze calorierijke voeding bevat vaak stoffen die de gelukshormonen activeren. Om deze reden geven sommige bewerkte voedingsmiddelen die worden gegeten plezier aan de persoon die ze consumeert, wat verslaving veroorzaakt.

Waar moet je dan aan denken, wat is sterk bewerkt voedsel?

Schrik niet, 70 % wat in de supermarkt staat bestaat uit sterk bewerkt voedsel. Denk maar aan de rij ontbijtkoeken, instant noedels, instant soep (soep uit blik of pakje), sauzen uit pakjes, ijs, frisdranken, rijen ontbijtgranen, diepvriespizza’s, kant en klaar maaltijden, koekjes, etc.

Hoe kan ik dan het beste mijn voedingsinname veranderen?

Er blijft haast niks over hoor ik je denken. Dat is ook lastig, maar als je eenmaal je weg hebt gevonden in de supermarkt voor de juiste producten dan gaat dat prima.

  • Het is noodzakelijk om de inname van hoge suikers zo veel mogelijk onder controle te houden. Hoge suikers zijn producten waar op het etiket staat: “Waarvan suikers hoger dan 5 per 100 gram”.
  • Iedere kleine verandering in jouw levensstijl maakt al verschil. Kies je de juiste ontbijtgranen die je dag in dag uit gebruikt tijdens je ontbijt, op jaarbasis kan dat al een enorm verschil maken.
  • Verminder suikerhoudende dranken en drink dranken zoals thee, water (met bijvoorbeeld een eigen gemaakt smaakje zoals verse munt, citroen, verse gember, vers fruit)
  • Koop het liefst geen voedsel waar meer dan 5 ingrediënten op staan (te zien op het etiket).
  • Eet zo veel mogelijk onbewerkt (hele voedingsmiddelen) voedsel zoals vers fruit, verse groenten, noten (zonder zout), zaden, onbewerkt vlees, onbewerkte vis.
  • Pas op voor zogenaamde “gezonde” teksten op een product zoals bij muesli-repen en eiwit-repen.
  • Vermijd suikerhoudende ontbijtproducten. Koop in plaats daarvan suikerarme ontbijt-producten, zoals zelfgemaakte havermoutpap, Griekse yoghurt (0%) met vers fruit en noten, eieren, etc.
  • Lees altijd het etiket voordat je een aankoop doet.

 

Het geheim van het vermijden van overgewicht is om een ​​uitgebalanceerd voedingspatroon te volgen en dagelijks te bewegen. Zoek daarom uit welke bewegingsvorm bij jou past. Als je eenmaal controle hebt over deze twee gewoonten, zul je zien dat je aantal kilo’s drastisch gaat dalen!

Als je meer hulp nodig hebt bij jouw gezondheid of gewichtsafname, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Door kleine aanpassingen kun je een enorm verschil maken.