Is gewichtsverlies echt 80% voeding en 20% beweging?

De reden dat een gezond voedingspatroon zoveel effectiever is dan je alleen maar te focussen op lichaamsbeweging, is omdat er veel activiteit nodig is om een ​​calorieafname van bijvoorbeeld 500 te creëren door te sporten.In wezen zou iemand van 60 kg, 1,5 uur op de boksbal moeten slaan of iemand van 70 kg 2 uur moeten paardrijden om die calorieverbranding te creëren.Een gemiddeld persoon kan dit vaak niet volhouden, zonder zijn calorie-inname te verhogen. Na deze sportactiviteit heb je namelijk vaak flinke honger. Een verkeerde inname van je voeding maakt dat je niet verder komt in gewichtsverlies.

Men denkt vaak: “Als ik ga trainen voor een halve marathon of 3 keer per week naar een bootcamp ga, ga ik afvallen”, maar als het afvallen vervolgens niet lukt is men vaak teleurgesteld. Je hoeft je niet een exacte verhouding van 80/20 te halen om kilo’s kwijt te raken, maar het is belangrijk dat je je vooral op je voeding gaat concentreren wanneer je probeert wat gewicht te verliezen.

“Je kunt afvallen zonder te sporten, maar je kunt niet afvallen door alleen met sporten bezig te zijn.”

Waarom bewegen nog steeds essentieel is.

Dit betekent niet noodzakelijk dat je je bootcamp-les van 60 minuten moet skippen of dat je niet lekker kan gaan hardlopen en probeert over een paar maanden mee te doen aan de halve marathon. Het is alleen veel gemakkelijker om een ​​vermindering van 500 calorieën te creëren door jouw voedingspatroon onder de loep te nemen. Maar als je een sportactiviteit of een lange wandeling combineert met een gezond eetpatroon, hoef je helemaal niet veel ingrijpende veranderingen aan te brengen.

Een combinatie van voeding en lichaamsbeweging is het beste in elk stadium van gewichtsverlies.

Beweging zou het beste zijn door een mix van krachttraining en cardio en niet alleen cardio. Bij krachttraining verbeter je voornamelijk je lichaamssamenstelling: minder vet en meer spieren. Het kan zijn dat je hierdoor minder of geen gewicht verliest, omdat spieren zwaarder wegen dan vet, maar wel een strakker figuur krijgt. Met cardio activeer je meer jouw hartslag en verbrandt je energie. Een mix van deze twee trainingen (cardio en kracht) is het meest ideale voor je gezondheid, maar als je niet graag sport moet je je vooral hierdoor niet laten demotiveren.

Heb je namelijk een hekel aan de sportschool, geen enkel probleem.

Wandelen, fietsen, frisbeeën in het park, badminton met je kinderen, meerdere keren per dag extra de trap nemen: het zijn allemaal prima bewegingsvormen. Belangrijk is dat je zoekt naar een bewegingsvorm die vooral bij je past en waardoor je de beweging makkelijk kan toepassen in je dagelijks leven.

Laat ook een keer jouw voedingspatroon door een voedingsdeskundige bekijken. Samen kun je dan wellicht met kleine aanpassingen grote verschillen maken voor zowel je gewicht als je gezondheid.