Heb je sportdrank nodig als sporter?

Ga je sporten, dan is het belangrijk om je vochthuishouding op peil te houden.

Op het moment dat je dorst ervaart is er al sprake van een vochttekort. Vochtverlies moet zoveel mogelijk vermeden worden. Om het vochtverlies tijdens een sporttraining te meten, kun je je voor en na de training wegen op jouw weegschaal. Het verschil in gewicht is je vochtverlies. Het vochtverlies mag niet meer dan 2% van je lichaamsgewicht zijn.

Je vochthuishouding op peil houden doe je vóór, tijdens en ná de sportinspanning.

Vóór je inspanning:

Voor een optimale prestatie tijdens je sporttraining of wedstrijd is het belangrijk dat je ruim van tevoren gaat beginnen met drinken. Begin hiermee al 4 uur van tevoren.

Een maat is: zoveel drinken dat er geen dorstgevoel is en de urine lichtgekleurd is.

Tijdens je sporttraining of wedstrijd:

Bij een sportinspanning die een uur of korter duurt is alleen water voldoende.

Bij langer dan een uur intensief sporten is een isotone drank geschikt. Deze drank bevat 4-8 gram koolhydraten per 0,1 liter en elektrolyten en is heel geschikt om te gebruiken tijdens de inspanning, omdat deze snel worden opgenomen.

Ná het sporten:

Het is belangrijk om ná het sporten je vocht aan te vullen. Wist je dat je veel meer vocht kwijtraakt via de luchtwegen dan door transpiratie? Het is niet alleen vocht dat je kwijtraakt, ook mineralen uit het lichaam verdwijnen.

Om deze mineralen en je verbrande koolhydraten aan te vullen bestaan er hypertone sportdranken. Deze dranken bevatten vaak meer dan 8 gram per 0,1 liter koolhydraten. Je energie wordt hierdoor weer aangevuld.

Voor sportprestaties van een uur heb je dus geen sportdranken nodig. Je kunt voldoende uit gewoon water halen. Water bevat namelijk ook mineralen. Sportdranken geven alleen maar extra calorieën, die je niet nodig hebt.

Sportdranken kunnen wel belangrijk zijn voor intensieve sporters om snel vocht en energie binnen te krijgen tijdens langdurige trainingen of wedstrijddagen. Intensief wil zeggen; je sport langer dan een uur, waarbij je erg zweet.

Een vochttekort kan de prestaties verminderen.

Bij een tekort stroomt relatief veel bloed richting de huid, waardoor minder bloed beschikbaar is voor de spieren. Daarnaast kan het lichaam zich minder goed koelen. De lichaamstemperatuur kan dan te hoog oplopen, waardoor het gevoel van uitputting groter wordt. Ook moet het hart harder werken, omdat minder bloed beschikbaar is. Dit kost energie, die niet meer gebruikt kan worden voor de sportprestaties.

Voor je de supermarkt in duikt om sportdrankjes in te slaan, is het wel verstandig om nog even te overwegen of je eigenlijk wel sportdranken nodig hebt. Ze bevatten namelijk vaak een grote hoeveelheid calorieën, en die moet je natuurlijk wel verbranden.

Heb je vragen?

Lijkt het je leuk om samen jouw gezonde leefwijze te ontdekken? Of heb je vragen over Yayot? Laat het weten!

    Water photo created by freepik – www.freepik.com