Geen honger en toch steeds eten?

Je kent dat wel, je eet maar je weet eigenlijk niet waarom je eet.

Honger is het niet, maar wat dan wel?

Meerdere redenen kunnen daar de oorzaak van zijn:

  1. Stress

Door langdurige en/of chronische stress gaat de productie van het stresshormoon cortisol in de bijnieren omhoog. Cortisol is een hormoon dat een rol speelt in je vecht- of vluchtsysteem. Een constante verhoogde cortisolspiegel zorgt ervoor dat je meer wilt eten en je op zoek gaat naar hoogcalorische snacks. Daardoor zie je dat de meeste mensen van chronische stress juist aankomen.

  1. Slaaptekort

Twee hormonen in je lichaam spelen een belangrijke rol bij het beheersen van de eetlust en verzadiging. Het hormoon ghreline stimuleert de eetlust, waardoor je gaat eten; het hormoon leptine daarentegen onderdrukt je eetlust, zodat je stopt met eten.

Bij goed functionerende hersenen wordt met behulp van deze twee hormonen je hongergevoel gereguleerd. Maar een studie   heeft aangetoond dat slaaptekort dit proces behoorlijk in de war kan schoppen: je wordt dus zwaarder door weinig slaap.

  1. Zenuwen

Eten is een handige uitlaatklep voor de extra energie die gepaard gaat met een spannend gevoel. Het geeft je niet alleen iets om te doen, het leidt je ook af van wat je nerveus maakt. Het tegenovergestelde kan ook, namelijk dat je door stress helemaal niet kan of wilt eten. Hierdoor vertraagt weer je systeem, omdat je lichaam denkt dat het uitgehongerd is. Als je dan eindelijk weer eet heb je meer kans om weer heel veel te gaan eten, waardoor je weer in gewicht aankomt.

  1. Groepsgezelligheid

Niet alleen eten bij negatieve emoties kan een reden zijn. Plezier en vreugde bij sociale activiteiten, zoals eten met vrienden, festivals en noem maar op geeft redenen om tekenen van “geen honger” te negeren.

  1. Alcohol

Drank vermindert je remmingen, signalen van “geen honger” worden dan niet gesignaleerd. Ook de kans om minder gezonde dingen te eten is groter zoals vetrijke voedingsmiddelen. Weerstand bieden tegen ongezond voedsel is vaak lastiger. Naar “ik heb eigenlijk geen honger” wordt niet geluisterd.

  1. Zien eten doet eten

Plaatjes van voedsel zijn er overal: in de krant, op tv, op billboards, op sociale media en natuurlijk op de verpakking van etenswaren. En hoewel we zelden stilstaan bij het effect dat ze op ons hebben, zijn ze er natuurlijk niet voor niets. Ze moeten ons ertoe bewegen (meer van) het betreffende product te kopen. Immers: zien eten doet eten! Dat al die aantrekkelijke afbeeldingen je eetgedrag beïnvloeden is dan niet verwonderlijk.

Nu denk je misschien, wat kan ik met deze informatie?

Als je echt stappen wil maken op gezondheidsgebied, dan is het beter om naar het totaalplaatje te kijken en niet alleen maar naar het eten zelf. Misschien is jouw voortdurende stress of angst de onderliggende reden dat je gewicht toe is genomen.

Kijk daarom eerst naar wat de echte reden is waarom je gewicht is toegenomen of waarom je vaak eet, terwijl “honger” helemaal niet de reden is dat je eet.Misschien is het wel jouw chronische stresslevel.

Gewichtsbegeleiding zou dan ook niet alleen gericht moeten zijn op wat je eet. Ook je stress aanpakken is dan essentieel!

Samen een voedingsprogramma maken dat niet zo veel van je vraagt is dan het beste. Juist energierijke producten eten, die je weer zowel geestelijk als lichamelijk in balans brengen, is dan veel belangrijker. Jezelf uithongeren met een streng caloriearm dieet is nooit goed maar werkt in deze gevallen al helemaal averechts.

Ik help je daar graag bij!