Dieetbestsellers zelden geschreven door voedingsdeskundige

 

Uit onderzoek, gepubliceerd door het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature, blijkt dat van alle dieetbestsellers slechts 8,4 procent door voedingsdeskundigen (‘dietitian’ en ‘nutritionist’) geschreven wordt.

Gezondheidsboeken

Veel mensen zoeken informatie over gezond eten en gezondheid en kopen daarom boeken over deze onderwerpen. In een verrassend onderzoek werden de top 100 bestsellers op dit gebied in de Verenigde Staten onderzocht. De onderzoekers keken naar de inhoud, de claims van de boeken en naar de kennis en achtergrond van de auteurs.
Gemeenschappelijke factor: gewichtsverlies
De belofte van gewichtsverlies is de gemeenschappelijke factor in de bestsellers. De voedingsadviezen in de boeken verschillen echter zeer. Vaak spreken de boeken elkaar tegen. Zo worden bijvoorbeeld in het ene boek volkoren granen aanbevolen en in andere boeken worden deze juist afgeraden.

Achtergrond auteurs

De onderzoekers namen vervolgens de 83 auteurs van de top 100 bestsellers onder de loep (sommige auteurs hadden meerdere boeken geschreven, vandaar 83). Slechts 8,4 procent van de auteurs waren voedingskundige. De andere auteurs hadden verschillende opleidingen en werkvelden, van arts, personal trainer tot acteur en blogger. De Nature-onderzoekers zochten ook naar de wetenschappelijke publicaties van auteurs en vonden nogal wat gevallen van discutabel of ingetrokken wetenschappelijke publicaties en soms zelfs van rechtszaken. Sommige auteurs waren ondernemers en gebruikten hun boeken om eigen producten aan de man te brengen, zoals dieetproducten en supplementen.

Verwarrend

De auteurs van het artikel in Nature vinden het verwarrend dat de boeken tegenstrijdige informatie verspreiden. Ook vinden ze dat het grote publiek meer moet weten over de auteurs van dieetboeken.

Medici en voeding

Geneeskundestudenten in Nederland krijgen tot nu toe gemiddeld slechts 29 uur les over voeding- en dieetleer tijdens hun 6-jarige opleiding. Tijdens de opleiding voor arts in de Verenigde Staten bedraagt het aantal lesuren dat gewijd is aan voeding en dieet minimaal maar 25 uur. Studenten van medische studies, zowel nationaal als internationaal, geven aan dat ze vinden dat ze onvoldoende voedingskennis en vaardigheden hebben om voedingsgedrags-verandering bij hun patiënten effectief te kunnen ondersteunen.

Beste keuze dieetboek

Let er dus op “wie” het dieetboek geschreven en gepubliceerd heeft en op basis van welk onderzoek of wetenschap de auteur zijn of haar boek heeft geschreven.

Wat mij betreft is de beste keuze één van de boeken van I’m a Foodie. I’m a Foodie is een onafhankelijk Nederlands food collectief dat wordt gevormd door voedings- en gezondheidswetenschappers die hun kennis delen over gezonde voeding. Het team schrijft sinds 2016 ieder jaar een nieuw boek, gaan misleiding tegen, onderbouwen hun boeken en blogs met de laatste stand van de wetenschap en maken de vertaalslag naar de praktijk.

De door I’m a Foodie uitgegeven dieet- en gezondheidsboeken zijn echt een aanrader.