Bruin vet, super vet!

Ons lichaam huisvest twee soorten vetten: wit en bruin vet. De normale, witte vetcellen slaan energie op. Dat is het vet dat we terugzien op de weegschaal. De bruine vetcellen verbranden juist energie om ons lichaam warm te houden. Bruin vet is een fantastisch overblijfsel van onze menselijke evolutie. Toen we nog veel werden blootgesteld aan periodes van extreme kou was dat bruin vet onmisbaar.

 

Niet iedereen draagt evenveel bruin vet in het lichaam. Stelregel: hoe jonger de persoon, des te meer bruin vet. Ook hebben slanke mensen over het algemeen meer bruin vet dan de wat zwaardere mensen. En in dat gegeven zit ‘m waarschijnlijk ook de verklaring voor het feit dat sommige slanke mensen veel kunnen eten zonder maar een grammetje aan te komen.

Meerdere studies zijn al gedaan naar het hoe en waarom van bruin vet. Zoals het in 2013 in het Journal of Clinical Investigation gepubliceerde Japanse onderzoek van onder andere Yoneshiro. Hiermee toonden de onderzoekers aan dat zes weken blootstelling aan milde kou leidt tot verlies van vetmassa. De belangrijkste les uit al deze studies en onderzoeken is dat bruin vet de stofwisseling kan versnellen en de witte vetmassa kan verminderen. Doordat bruin vet calorieën in warmte verandert kan het helpen wit vet te verliezen. Met zogenaamde ‘koude behandelingen’ kun je dat positieve effect creëren.

Omdat bruin vet zo gevoelig is voor kou kun je het dagelijks trainen. Hoe je dat precies doet?

Mariette Boon promoveerde in 2014 met een onderzoek naar bruin vet en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum geven in hun boek ‘Vet belangrijk’ een aantal tips om je bruine vet in te zetten voor een hogere verbranding:

  • Douche elke dag een paar minuten ‘koud af’;
  • Neem af en toe een koud bad;
  • Zet de verwarming een paar uurtjes per dag enkele graden lager, maar trek geen extra trui aan;
  • Fiets naar je werk en verhuis je sportactiviteiten van sportschool naar buiten, juist als het frisjes is.

 

Ook activeren bepaalde voedingsbestandsdelen bruin vet, zoals capsaïcines dat in hete pepers zit, catechine dat je in groene thee vindt en het koffiebestanddeel cafeïne.

Het is dus helemaal niet erg om het af en toe flink koud te hebben; die frisse temperatuur blijkt bruin vet juist te stimuleren. En hoe meer bruin vet ín je lichaam, hoe meer kilo’s eraf.

Dus eet hete gerechten, drink groene thee, ga buiten sporten en neem voor het slapengaan nog even een koude douche!

 

 Bronvermelding: 

‘Vet belangrijk’ van Mariette Boon en Liesbeth van Rossum.

Uitgeverij Ambo|Anthos.

EAN: 9789026346521