Blijf gezond eten, nu meer dan ooit

Jammer genoeg bestaat er geen superfood dat ons weerbaar maakt tegen het Corona virus, maar een gezonde eetstijl draagt in belangrijke mate wel bij tot een betere weerstand.

Maar wat is dan een “gezonde eetstijl”?

De voedingsrichtlijnen over de gehele wereld hebben veel meer met elkaar gemeen dan we zouden denken. Ieder land heeft zijn eigen manier om consumenten te illustreren hoe een gezonde maaltijd eruit zou moeten zien.

Zo hebben wij in Nederland de bekende “Schijf van Vijf”. Zelfs met alle culturele verschillen die er zijn tussen landen, blijkt dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Volwaardige granen, groente en fruit vallen in alle landen in de belangrijkste categorie.

Experts merken op dat de adviezen wereldwijd veel koolhydraten zoals granen en groenten bevat, en weinig vet – een interessant detail om op te merken, gezien de vele dieettrends die oproepen tot het verlagen van granen (koolhydraten) en het verhogen van verzadigde vetten, zoals volle melk, echte boter en kokosolie.

Mijn advies, laat je niet gek maken door welke nieuwe diëten dan ook en zorg ervoor dat de granen die je eet volwaardig zijn (volkoren) en het vet vooral laag is in verzadigd vet!

Hier een aantal illustraties van voedingsrichtlijnen van een aantal landen over de wereld:

Nederland                                                                                Amerika

Japan                                                                                        Estland

Venezuela                                                                                           Portugal

Canada                                                                                                Engeland